Wat is een tussenjaar?
Een tussenjaar is een periode (meestal een heel jaar), waarin je een pauze neemt van je reguliere opleiding of carrière. Het is een kans om te reizen, nieuwe vaardigheden te leren en je horizon te verbreden. Veel studenten kiezen voor een tussenjaar na hun middelbare school of tijdens hun studie om persoonlijke en professionele ervaringen op te doen die hen kunnen helpen bij hun toekomstige carrièrekeuzes. Steeds vaker wordt een tussenjaar ook gekozen om uit te rusten na een stressvolle periode. Alleen maar "AAN" staan voor je opleiding vraagt tegenwoordig veel van jongeren.
Waarom kiezen voor een tussenjaar?
Een tussenjaar biedt talloze voordelen die zowel je persoonlijke als professionele leven kunnen verrijken.
Persoonlijke groei en ontwikkeling
Een tussenjaar stelt je in staat om jezelf beter te leren kennen en je grenzen te verleggen. Door nieuwe culturen te ervaren en uit je comfortzone te stappen, ontwikkel je een groter zelfvertrouwen en zelfstandigheid. Dit kan je helpen om later beter om te gaan met uitdagingen in zowel je persoonlijke als professionele leven.
Voordelen voor je studie
Sommige studenten merken dat ze na een tussenjaar gemotiveerder en doelgerichter terugkeren naar hun studie. De pauze kan helpen om burn-out te voorkomen en geeft je de tijd om te ontdekken wat je echt interesseert. Dit kan resulteren in betere leerprestaties en een duidelijker toekomstperspectief.
Professionele kansen
Tijdens een tussenjaar kun je waardevolle werkervaring opdoen door stages of vrijwilligerswerk. Tevens kun je de benodigde kennis opdoen die je mist voor een studie. Denk aan een nieuwe taal leren, je certificaat halen voor de bete vakken of werken aan een portfolio omdat je nodig hebt voor je studie (denk aan kunstopleidingen, bouwkunde, fotografie ea). Dit staat niet alleen goed op je CV, maar helpt je ook om een beter beeld te krijgen van de beroepssector waarin je wilt werken. Bovendien kunnen de contacten die je opdoet tijdens je tussenjaar later van pas komen in je carrière.
Hoe plan je een tussenjaar?
Een goed gepland tussenjaar kan een wereld van verschil maken. Hier zijn enkele stappen om je te helpen bij het plannen van je tussenjaar.
Stel doelen
Voordat je begint met het plannen van je tussenjaar, is het belangrijk om duidelijke doelen te stellen. Wil je een nieuwe taal leren, vrijwilligerswerk doen, reizen of werken in het buitenland of een stage lopen? Door je doelen te definiëren, kun je beter bepalen welke activiteiten en bestemmingen het beste bij je passen.
Bepaal je budget voor je tussenjaar
Een tussenjaar kan variëren in kosten, afhankelijk van je plannen. Maak een gedetailleerd budget om te bepalen hoeveel geld je nodig hebt voor reizen, accommodatie, activiteiten en andere uitgaven. Overweeg ook manieren om geld te besparen of extra inkomsten te genereren, zoals parttime werk of beurzen.
Onderzoek bestemmingen en activiteiten
Er zijn talloze mogelijkheden voor wat je kunt doen tijdens je tussenjaar. Onderzoek verschillende bestemmingen en activiteiten die aansluiten bij je doelen en interesses. Of je nu wilt backpacken door Azië, een taalstudie in Europa wilt volgen, of vrijwilligerswerk in Afrika wilt doen, de opties zijn eindeloos. Zie mijn webpagina voor meer inspiratie.
Plan tijd in voor je studiekeuze
Als je nog niet weet welke studie je na je tussenjaar wilt gaan doen (vaak een reden om voor een tussenjaar te kiezen), ruim dan ook tijd in voor het bezoeken van open dagen, het meelopen en proefstuderen. Zoek uit of je studie een numerus fixus heeft, zodat je je op tijd kunt aanmelden voor de selectie. Onderzoek een plan B, voor het geval je wordt uitgeloot. En houd rekening met belangrijke data, zoals inschrijfdata, selectiedagen ea.
Tips voor een geslaagd tussenjaar
Een tussenjaar kan een geweldige ervaring zijn als je het goed aanpakt. Hier zijn enkele tips om het meeste uit je tussenjaar te halen.
Blijf flexibel
Hoewel het belangrijk is om een plan te hebben, is het net zo belangrijk om flexibel te blijven. Onvoorziene gebeurtenissen kunnen je plannen in de war sturen, dus wees bereid om je aan te passen en het beste van de situatie te maken.
Zoek hulp
Praat met mensen die eerder een tussenjaar hebben genomen voor advies en ondersteuning. Dit kunnen vrienden, familie, of online gemeenschappen zijn. Hun ervaringen en tips kunnen je helpen om beter voorbereid te zijn op je eigen avontuur. Kijk ook eens op onderstaande websites:
Deze site biedt uitgebreide en onafhankelijke informatie over het nemen van een tussenjaar. Het bevat nuttige gidsen, webinars, en persoonlijke verhalen van jongeren die een tussenjaar hebben genomen. Het is een geweldige bron voor zowel studenten als hun ouders om meer te leren over de verschillende mogelijkheden en de impact van een tussenjaar
Op deze site vind je tal van ideeën en tips voor wat je tijdens je tussenjaar kunt doen. Of je nu wilt reizen, vrijwilligerswerk wilt doen, of cursussen wilt volgen, deze site biedt praktische adviezen en inspiratie om je tussenjaar zinvol te besteden. Het behandelt ook populaire bestemmingen voor reizen en werken, zoals Australië en Amerika.
Deze website is ideaal voor studenten die een tussenjaar overwegen. Het biedt gedetailleerde informatie over wat je moet regelen, zoals het stopzetten van studiefinanciering, en biedt diverse ideeën om je tussenjaar nuttig in te vullen, zoals werkervaring opdoen of vrijwilligerswerk doen.
Deze bronnen helpen je om goed voorbereid je tussenjaar in te gaan en het meeste uit deze waardevolle tijd te halen.
Schrijf je ervaringen op
Houd een dagboek bij of start een blog om je ervaringen vast te leggen. Niet alleen is dit een geweldige manier om herinneringen te bewaren, maar het kan ook nuttig zijn voor toekomstige werkgevers of studieprogramma's die geïnteresseerd zijn in je tussenjaar.
Veelvoorkomende valkuilen en hoe deze te vermijden
Een tussenjaar kan ook uitdagingen met zich meebrengen. Hier zijn enkele veelvoorkomende valkuilen en tips om ze te vermijden.
Sommige mensen vinden het moeilijk om weer aan het studeren of werken te gaan na een tussenjaar. Zorg ervoor dat je een duidelijk plan hebt voor je terugkeer.
Het kan verleidelijk zijn om te ontspannen en niets te doen. Probeer actief en betrokken te blijven, zodat je het meeste uit je tussenjaar haalt.
Ten slotte, overschat niet wat je kunt doen in een jaar. Stel realistische doelen en wees niet teleurgesteld als je niet alles kunt doen wat je van plan was.
Heb je nog hulp nodig bij het maken van je studiekeuze? Plan een Studiekeuze Bootcamp® van slechts 4 uur en ga naar huis met meer zelfinzicht, een persoonlijke studie top 5 en een concreet studiekeuze actieplan. Dat geeft richting, duidelijkheid, motivatie en bovendien rust.
En je houdt meer tijd over om te genieten van je tussenjaar.
Bel/app of mail mij op 0650690304 of viviana@kies-advies.nl