Je weet welke studie je het liefste wilt doen, maar dit is een numerus fixus studie. Je weet hierdoor helaas nog niet zeker of je met deze studie kunt beginnen.
Bij een numerus fixus studie zijn er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en je toelating is afhankelijk van een selectieprocedure. Of je wordt toegelaten heb je dus niet helemaal zelf in de hand. Maar je kunt je kansen gelukkig wel vergroten door je goed voor te bereiden. In dit blog geven we je graag onze tips hoe je dit kunt doen.
#1 online voorbereiding
Stap één is je goed te verdiepen in de wijze waarop de selectie eruit ziet voor jouw studie op de onderwijsinstelling waar je je voor hebt ingeschreven. Dit is namelijk per studie en per hogeschool of universiteit anders omdat ze dit zelf mogen invullen. Vandaar de naam decentrale selectie. Zo kan er worden gekeken naar je cijfers, maar ook je motivatie, een kennistoets of referenties van derden kunnen onderdeel zijn van de selectieprocedure.
Je vindt deze informatie op de site van de onderwijsinstelling en studie onder het kopje toelating en/of selectie, zoals:
• algemene informatie en reglementen voor de selectieprocedure
• inhoudelijke informatie over de procedure zoals opdrachten en voorbereiding
• het tijdsschema voor de selectieprocedure, zoals data voor selectiegesprekken, theorie-examens of medische keuringen
• etc.
Voor Geneeskunde & Psychologie hebben we de verschillen in selectie tussen de diverse universiteiten al voor je in kaart gebracht. Laat dus even een berichtje achter als je deze graag wilt ontvangen!
#2 planning van je selectie
Maak een concrete planning van de selectieprocedure. Kijk wat de deadlines zijn, de data van selectiedagen en maak een inschatting hoeveel tijd je nodig hebt om de diverse onderdelen voor te bereiden. En zet alles in je agenda.
Zo weet je zeker dat je geen belangrijke deadlines mist.
#3 gebruik hulplijnen
Maak vooral gebruik van hulplijnen om je voor te bereiden voor de decentrale selectie.
Je kunt hierbij denken aan:
• de kennis en ervaring van studenten die (recent) door de decentrale selectie zijn gekomen
Tijdens een studiekeuze bootcamp leggen we altijd lijntjes tussen studenten die elkaar hierbij kunnen en willen helpen. Je decaan kan je mogelijk ook in contact brengen met studenten die je hierbij behulpzaam kunnen zijn. Schroom ook bij het bezoeken van een open dag niet om studenten de hemd van het lijf te vragen over hun ervaring met de toelatingsprocedure. Misschien mag je ze zelfs later nog eens contacten als je vragen hebt. Of kijk bijvoorbeeld op vraaghetdestudent.nl voor studenten die de studie doen waar jij je voor hebt aangemeld.
• samenvattingen of toetsvragen opvragen
Achterhaal waar je tegen een reële vergoeding samenvattingen of toetsvragen kunt opvragen voor selectietoetsen. Kijk bijvoorbeeld op tentamentrainingen.nl of stuvia.com
• volg een gerichte cursus voor jouw selectie
Er zijn meerdere organisaties waar je een cursus kunt volgen waarbij je wordt voorbereid op de decentrale selectie voor jouw numerus fixus aanmelding. Zo helpt Athena je met informatie en een cursus om je voor te bereiden op diverse NF-studies, zoals Geneeskunde op de Universiteit Utrecht, Criminologie in Leiden of Psychologie in Nijmegen. Bij Decentrale Geneeskunde, ikwildokterworden.nl kun je terecht als je je hebt aangemeld voor Geneeskunde. @decentraletoets of dsgt.nl biedt naast een cursus voor Geneeskunde ook opties voor Tandheelkunde. En selectietrainingen.nl voor Diergeneeskunde.
Dit overzicht is niet volledig en we kennen alle organisaties niet uit ervaring, dus verdiep je vooraf goed in de opties die er zijn.
We realiseren ons dat hier kosten aan verbonden zijn, maar misschien lukt het je om deze investering te kunnen doen. Zo kost een cursus inclusief materialen bij Athena rond de € 175.
• hulp in je directe omgeving
als je een motivatiebrief moet schrijven of een filmpje moet opnemen waarin je jezelf voorstelt en je motivatie deelt, vraag dan mensen in je omgeving om feedback of hulp. Als zij jou goed kennen, kunnen ze je waardevolle inhoudelijke feedback geven of misschien net even die ene schrijffout eruit halen.
En ben je op zoek naar inspiratie voor het schrijven van een motivatiebrief, we delen graag een voorbeeldbrief met je!
#4 vertrouw op jezelf
En last but not least: vertrouw op je eigen kennis en motivatie. Je hebt goed nagedacht over je keuze en weet waarom deze studie aansluit bij wie je bent, wat je kunt én wat jij echt het allerliefste wilt. Hier ligt de sleutel om dit ook goed over te brengen tijdens de stappen in de selectieprocedure. Ga er voor!
Wij duimen voor je!
Mocht jij nog tips hebben voor de decentrale selectie laat het ons dan vooral weten. We delen ze graag weer met anderen.
NB. Plan B of toch uitgeloot? En nog op zoek naar een alternatief? Vraag dan het overzicht op met alternatieven voor jouw numerus fixus studie. Stuur een berichtje naar viviana@kies-advies.nl